SuomiKiekko-sivusto Kiekkoministerien ja muutamien lisävahvistusten kera käy ennen kauden alkua läpi entisen SM-liigan, nykyisen Liigan joukkueiden lähtökohdat.

Analyyseissä kerrataan se, mitä on tapahtunut viime kauden jälkeen, mitkä ovat joukkueen vahvuudet ja heikkoudet sekä mitä joukkueelta voi odottaa tulevalla kaudella.

Mitä on tapahtunut?

Viime kaudella sarjataulukossa vasta toiseksi viimeiseksi jääneen TPS:ssä ovat puhaltaneen ison muutoksen tuulet kesän aikana. Vaihtuvuus oli liigaporukoista HIFK:n ohella suurin, kun sekä valmennus, maalivahtiosasto, puolustus että hyökkäys menivät kesällä kaikki enemmän ja vähemmän uusiksi.

Kesän aikana Turusta poistui yhteensä 13 enemmän ja vähemmän isossa roolissa ollutta kiekkoilijaa. Samalla ovet kävivät myös toiseen suuntaan kovaan tahtiin.

Valmennukseen Turkuun palaa tuttu mies. Kai Suikkanen onnistui loihtimaan viime visiitillään Turussa mahtavan tuloksen ja nyt koko kaupunki odottaa samaa.

Hyökkäyspäässä uusista vahvistuksista kovimmat odotukset ovat asetettu Dan Sextonin, Francis Pareen ja Matias Soinnun harteille.

Muita mielenkiintoisia hankintoja ovat Lukosta saapuva Charles Bertrand sekä koeajalla sopimusta kärkkyvät Tadas Kumeliauskas sekä Derek Famulare.

Viime kaudelle turkulaisten paras hyökkääjä Brian Willsie kiekkoilee alkukauden KHL:n puolella. Palaako hän sopimuksen mukaisesti loppusyksystä Turkuun? Sitä päätöstä odotetaan Turussa enemmän kuin kuumeisesti.

Puolustuksessa uusista vahvistuksista entuudestaan varmin kortti on Suikkasen luottoratsu Markus Seikola, joka on viime vuosina roikkunut tasaisesti puolustajien pistepörssin kärkisijoilla.

Kokemusta ja kovuutta alakertaan odotetaan lähes 500 NHL-peliä takataskussaan Turkuun saapuvalta Shaone Morrisonnilta. Muita mielenkiintoisia seurattavia puolustuksessa ovat SaiPasta siirtyvä Jere Pulli sekä Pohjois-Amerikan yliopistosarjoista parhaiten tunnettu Steven Seigo.

Maalivahtiosastolla nähdään läjä kokemusta, kun Fredrik Norrena palaa turkulaisseuran maalille.

Vahvuudet?

Suikkanen on ehtinyt jo kesän aikana palauttamaan joukkueeseen tutun työmoraalin, eikä ryhmän menestys jää siitä ainakaan kiinni. SM-liigassa jo näyttönsä antanut valmentaja tietää, kuinka saa nipustaan parhaan mahdollisen tuloksen irti. Maalivahtiosasto on Norrenan myötä kokenut ja tarpeeksi tasokasliigaan.

Heikkoudet?

TPS:n tulevan kauden joukkueessa on kiistatta paljon potentiaalia. Mutta samalla ilmassa on paljon kysymysmerkkejä.

Miten nopeasti uusittu ryhmä löytää yhteisen sävelen? Miten ulkomaalaisvahvistukset sopeutuvat uuteen ympäristöön? Ja onko uusista hankinnoista ylipäätänsä täyttämään kärkipelaajien roolit?

Mitä voi odottaa?

TPS on tulevan kauden yksi potentiaalinen yllättäjä. Ilmassa on kuitenkin vielä paljon kysymysmerkkejä, jotka laskevat odotuksia. Realistiset tavoitteet tulevalle kaudelle ovat sijoissa 7-10. Taistelee siis lähtökohtaisesti paikasta pudotuspelien avauskierrokselle eli ”säälipleijareihin”.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo