Vellonut keskustelu SM-liigan ympärillä on saanut monet päättäjät varpailleen.

Tuoreimpana asiaan kantaa otti SM-liigan puheenjohtaja Hannu Penttilä, joka julkaisi avoimen kirjeen menneistä tapahtumista.

Tässä kirje kokonaisuudessaan:

SM-liigan puheenjohtaja Hannu Penttilän avoin kirje jääkiekkoväelle
Jääkiekkokeskustelu käy Suomessa kuumana. Kysymyksessä on ylivoimaisesti Suomen seuratuin urheilulaji, johon liittyy suuria tunteita. Tämän vuoksi keskustelijoiden määrä on suuri ja jokaisella on asioiden tilasta oma näkemyksensä.
Tässä keskustelussa tosiasiat jäävät usein taustalle ja julkisuuteen päätyvät yleensä ne mielipiteet, jotka huudetaan kovimmalla äänellä. Julkisuutta on vaikea hallita, eikä SM-liiga ole kaikilta osin onnistunut omassa viestinnässään viime syksystä alkaneen julkisen keskustelun aikana. SM-liigan operatiivinen johto on viime päivinä joutunut mielestäni pääosin perusteettomasti erittäin kovan kritiikin alaiseksi. Tämän vuoksi haluan SM-liigan puheenjohtajana tuoda oman selventävän näkemykseni eräisiin keskeisiin keskusteluissa esillä olleisiin asioihin.
* * *
Jääkiekko on kontaktilaji, jota pelattaessa saattaa sattua vahinkoja. Vanha oikeusperiaate on, että pelaaja ryhtyessään pelaamaan jääkiekkoa, luopuu omasta oikeussuojastaan siltä osin, kuin peliä käydään sääntöjen puitteissa tai lajin ominaispiirteiden mukaisesti sääntöjä kohtuullisesti rikkoen. Samalla jääkiekko on osa yhteiskuntaa.
Emme elä missään umpiossa, jossa vallitsisi omien sääntöjen ja käytäntöjen laki. Jos kohtuullisuus ylittyy, yhteiskunta puuttuu tapahtumiin omien säädöstensä puitteissa.
Sillä, mitä tapahtui viime syksynä Jokerien ja HIFK:n European Trophy –ottelussa, ei ollut mitään tekemistä jääkiekon kanssa. Yhteiskunta puuttui asioihin, kun emme itse kyenneet pitämään asioita järjestyksessä. Näin tulee tapahtumaan jatkossakin jos vastaavaa vielä tapahtuu. Uskon kuitenkin, että viimeistään nämä tapahtumat saivat kaikki vastuulliset jääkiekon piirissä toimijat ymmärtämään, että sama ei voi toistua.
Yhteiskunnallinen aspekti ei liity vain rangaistuskynnyksen ylittymiseen tai ylittämättä jäämiseen. Kaikki jääkiekon parissa toimijat toimivat lajin suuren huomioarvon vuoksi myös monien nuorten idoleina ja esikuvina. Tämä merkitsee sitä, että erityisesti pelaajilla, valmentajilla ja johtohenkilöillä on suuri vastuu omasta käyttäytymisestään, jotta jääkiekko vastaisuudessakin säilyttää asemansa ja yhteiskuntakelpoisuutensa.
* * *
Asia, joka on puhuttanut paljon kuluvan kauden aikana niin Suomessa kuin muuallakin jääkiekkoa pelaavissa maissa, on erityisesti päähän kohdistuvien taklausten ja niiden seurauksena aivotärähdysten lisääntyminen. Peli on muuttunut nopeammaksi ja pelaajat isommiksi. Tilastojen mukaan suurin osa vammoista syntyy keskialueen taklauksissa, joista merkittävä osa tapahtuu ns. puun takaa, jolloin taklattava ei ehdi valmistautua taklaukseen.
Niin päähän kohdistuvissa taklauksissa kuin muissakin vammoja aiheuttavissa tilanteissa pelaajien keskinäisen kunnioituksen puute on suurin yhteinen nimittäjä. Vaikka tilanteet pelissä tulevat nopeasti, on pelaajat saatava ymmärtämään, että kanssapelaajan kunnioittaminen tarkoittaa joissakin tilanteissa pelin kannalta tarpeettomien taklausten välttämistä. SM-liiga ja pelaajayhdistys työskentelevät yhdessä tämän asian hyväksi, mutta ensisijainen vastuu respektistä on aina pelaajalla.
Runsas viikko sitten liiga ja pelaajayhdistys ilmoittivat yhdessä, että rangaistuksia sääntöjen vastaisista erityisesti päähän kohdistuvista tahallisista taklauksista tullaan kiristämään.
* * *
Joustokaukalot ovat yksi turvallisuutta parantava tekijä. Ne tulevat kaikkiin SM-liigahalleihin viimeistään vuonna 2014 alkavalla kaudella. SM-liiga selvittää yhdessä Suomen Jääkiekkoliiton kanssa rahoitusmalleja, joilla erityisesti kunnallisten hallien määrärahaongelmat pystyttäisiin taklaamaan ja joustokaukalot saataisiin useilla paikkakunnilla käyttöön mahdollisimman pikaisesti.
* * *
Lopuksi haluan kommentoida kurinpitokäsittelystä ja tapaus Nordlundista syntynyttä julkista keskustelua, jonka yhteydessä on esitetty totuudenvastaisia käsityksiä tapahtumien kulusta. Ville Peltosen vakavaan loukkaantumiseen johtanut Nordlundin taklaus otettiin kurinpitäjän toimesta käsiteltäväksi ja hän katsoi, että asia tulee sen suuren merkityksen vuoksi saattaa suoraan kurinpitoryhmän käsiteltäväksi. Kun kurinpitoryhmän käsittely ja päätöksen valmistelu kesti kohtuuttoman pitkään, päätin SM-liigan puheenjohtajana alun perin yhden kurinpitoryhmän jäsenen aloitteesta ottaa asian suoraan SM-liigan hallituksen käsiteltäväksi yhdessä saman kierroksen muista tapahtumista tehtyjen valitusten yhteydessä.
Tämän jälkeen julkisuuteen vuodettiin jostain tieto, että kurinpitoryhmä olisi tehnyt asiassa ns. vapauttavan päätöksen. Tämä tieto on virheellinen, sillä kurinpitoryhmä ei ollut ottanut lopullista kantaa asiaan, vaan se oli edellä mainitulla tavalla päätetty siirtää hallituksen käsiteltäväksi. Vuoto ja annettu virheellinen tieto oli tietenkin tulevan hallituksen päätöksen kannalta erittäin kiusallinen, oli hallituksen ratkaisu sitten mikä tahansa.
SM-liigan hallituksella oli asiaa ratkaistessaan käytettävissä kaikki se tieto, mitä kurinpitoryhmää varten oli valmisteltu. Tämän lisäksi taustamateriaaliksi oli hankittu aktiivisesti kurinpitotoiminnassa mukana olevan entisen NHL-tuomarin lausunto sekä kuultiin mm. 1500 ottelua viheltäneen SM-liigatuomarin käsitys asiasta.
Hallitus katsoi materiaaliin ja annettuihin lausuntoihin perustuen, että kysymyksessä ei ollut päähän kohdistuva taklaus, josta Nordlund oli ottelussa saanut rangaistuksen. Samoin hallitus katsoi, että kysymyksessä ei ollut ryntäys, jollaisena videotuomari oli asian kurinpitokäsittelyyn saattanut. Sen sijaan hallitus katsoi, edelleen materiaaliin ja lausuntoihin perustuen, kyseessä olevan taklauksen täyttävän sekä kohtuuttoman kovan pelin että laitataklauksen tunnusmerkistön, jonka seurauksena Peltonen oli loukkaantunut. Kun taklaus ei ollut tahallinen eikä Nordlundilla ollut aikaisempaa historiaa vastaavista tapauksista, hallitus määräsi Nordlundille kahden ottelun pelikiellon. Hallituksen päätös oli yksimielinen. Haluan vielä erikseen mainita, kun siitäkin on julkisuudessa esitetty virheellistä tietoa, että HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi ei miltään osin ottanut osaa tämän tapauksen käsittelyyn, vaan oli asianmukaisesti jäävännyt itsensä.
Hallitus päätti samassa yhteydessä myös vaihtaa kurinpitoryhmän jäsenet loppukevään ajaksi. Tämä ei ollut erityinen epäluottamuksen osoitus kurinpitoryhmää tai ketään sen jäsentä kohtaan sinänsä, vaikka asiassa uutisoitu vuoto kurinpitoryhmän oletetuista näkemyksistä saattoikin asian käsittelyn erikoiseen valoon.
SM-liigan seuratasolla on jo pidemmän aikaa käyty keskustelua siitä, että kurinpitojärjestelmää tulisi uusia siten, että aktiivisesti pelissä mukana olleet saisivat näkyvämmän roolin ja loisivat kurinpitopäätöksille suurempaa uskottavuutta seurojen keskuudessa. Kurinpitoasiat ovat valitusten seurauksena yhä useammin päätyneet SM-liigan hallituksen käsittelyyn. Hallitus ei ole oikea paikka käsitellä näitä asioita, vaikka nykyiset säännöt sen mahdollistavatkin. Tulemme harkitsemaan kurinpitoasioiden yksinkertaistamista tulevaa kautta silmällä pitäen.
Toivon, että nyt nimetylle kurinpitoryhmälle, jolla taustansa puolesta on vankka kokemus huipputason jääkiekosta, annetaan luottamus ja työrauha.
* * *
Aivan lopuksi toivon, että huomio kiinnitettäisiin jatkossa huipputasaisen ja kaikkien aikojen yleisöennätyksen tekevän SM-liigan runkosarjan viimeisiin otteluihin ja kohta alkaviin pudotuspeleihin. Itse toivon, että näemme reilun, mutta kovan pelin hengessä sääntöjen mukaisia taklauksia, kovaa taistelua, vastustajan kunnioittamista ja tiukasti omiaan kannustavan yleisön. En voi olla ottamatta esimerkiksi Porissa lauantaina pelattua Ässien ja Jokerien kamppailua, jossa kaikki nämä tunnusmerkit täyttyivät.
Jääkiekkoterveisin,
Hannu Penttilä
SM-liigan puheenjohtaja