Japanilainen kiekkoilija korkealla tasolla on harvinainen näky ja moni kiekkoseuraaja varmaan hieraisi silmiään, kun huomasi japanilaispuolustaja Ryo Hashimoton nimen Columbus Blue Jacketsin tulokasleirille osallistuvien listalta.

Columbuksen leiri käytiin 7.-10.7.

– Ihmiset Japanissa seurasivat hänen otteitaan. Olen niin iloinen tästä mahdollisuudesta. Hän uskoo pärjäävänsä NHL-tasolla, Aasian kiekkoliigan johtoportaaseen kuuluva Yasuhiro Umeta kommentoi NHL.comille Hashimoton NHL-reissua.

Umeta oli Hashimoton mukana myös tulkkina.

– Rakastuin luisteluun. Jääkiekkojoukkueen treenit alkoivat vapaavuoron jälkeen. Jäin katsomaan niitä ja päätin, että tuota minäkin haluan tehdä isona, Hashimoto itse sanoi jääkiekkouransa aloituksesta.

Hashimoto edustaa Aasian liigassa Oji Eagles-joukkuetta. Columbuksen leirille hän päätyi Blue Jacketsin organisaatiossa työskentelevän Nates Goton kautta. Goto vieraili kotimaassaan Japanissa kesän alussa ja samalla lounasti Japanin maajoukkueen päävalmentajan Mark Mahonin ja Umetan kanssa. He pohtivat sitä, miten japanilaista jääkiekkoilua voisi kehittää ja päättivät, että paras keino olisi se, että nuoria japanilaispelaajia lähetettäisiin Pohjois-Amerikkaan.

Blue Jacketsin johtoporras halusi nähdä ensin videoita Hashimoton pelaamisesta ennen kuin kutsu leirille tulisi. Columbuksen pelaajien kehityspäälikkö Chris Clark piti näkemästään ja niin Hashimoto pääsi Blue Jacketsin tulokasleirille.

Ainoastaan yksi japanilainen on pelannut NHL-pelejä liigan historiassa. Maalivahti Yutaka Fukufuji pelasi neljä peliä Los Angeles Kingsin maalilla vuonna 2007.