Ensimmäistä kauttaan KHL:ssä tahkoava Helsingin Jokerit on löytänyt itsensä erikoisen haasteen edestä.

Terveessä kokoonpanossa on aina muutama nimi, jotka joutuvat huilaamaan. Ryhmän päävalmentaja Erkka Westerlund myönsi, että tilanne on yllättänyt.

– Meidän terveystilanne on ollut poikkeuksellisen hyvä. Ryhmä on rakennettu kuitenkin niin, että normaalitilanteessa sairastuvalla voi olla se viidestä kuuteen ukkoa, konkarikäskijä myönsi suoraan SuomiKiekko-sivuston haastattelussa Latviassa.

– Nyt on jouduttu kierrättämään sen takia terveitäkin pelaajia. Ei meidän syvyys ole muuten edes mitenkään äärettömän leveä.

Miten pelaajisto on reagoinut tilanteeseen?

– Pelaajat eivät tykkää – hehän haluaisivat pelata kaikki ottelut. Mutta me ollaan rakennettu se tapa niin, ettei se kuormita kaikkia parhaita pelaajia koko ajan.

Tapa, jossa kärkipelaajatkin saavat ajottain huilia, tulee Westerlundin mukaan kokonaan toisen lajin parista. KHL:n luonne on vaatinut kiekkopiireihin uusia tapoja.

– Se tuntuu olevan jääkiekossa hieman uusi kulttuuri – jalkapallossa moinen on paljon yleisempää esimerkiksi huippuseuroissa, missä pelataan omaa sarjaa sekä Mestareiden liigaa. Kun jääkiekossa ei ole totuttu siihen, se tuntuu vieraalta.

Jokerien kokoonpanon illan otteluun Latviassa näet tästä.

Valmis kaikkeen

Jokereiden syksy on ollut tuloksellisesti lähes napakymppi. Sen myöntää myös kokenut valmentaja, joka muistuttaa matkan olevan vielä alussa monessakin mielessä.

– Jos mietitään ennakko-odotuksia, mitä ihmisillä oli, ei täällä ole ollut sellaisia ongelmia. Tietenkin tässä on uutuudenviehätystä, mikä vaikuttaa vielä varmasti joukkueen tekemiseen ja tulokseen. Ja positiivisen ilmapiirin syntymiseen, Westerlund pohti.

Tilanne on ollut monessa mielessä uusi sekä Jokereille että myös monessa liemessä keitetylle valmentajalle.

– Oltiin ennen lähtöä valmiita oikeastaan kaikkeen ilman mitään ennakkoasenteita tai odotuksia. Itse ainakin odotin, että oikeastaan mitä tahansa voi tapahtua – osaan pystyy vaikuttamaan ja osaan ei. Se on tehnyt valmistautumisesta helppoa.

Millainen lähtökohta oli lähteä KHL:ään?

– Toisaalta jääkiekkojoukkueen peruslainalaisuudet ovat samat. Pitää saada joukkue nopeasti yhteen ja pelin eri osa-alueet kuntoon. Me olemme keskittyneet suorituksen paranemiseen – sen takia ei olla edes puhuttu tulostavoitteista. Mennään peli kerrallaan ja yritetään tutustua enemmän tähän sarjaan.

– Pitää antaa iso kiitos joukkueen koonneille (Jari) Kurrille ja (Janne) Vuoriselle. Totta kai jo viime kaudella ehdittiin vähän olla yhteydessä, mutta kyllä heidän hommaksi jäi aika iso osa siitä kasaamisesta. Ja ovat onnistuneet kyllä mainiosti. Nyt on matkan varrella tehty pientä hienosäätöä – ollaan saatu jotain lisää matkan varrella ja myös jotain menetty samalla.

”Miksi tyytyä keskinkertaisuuteen?”

Westerlund painottaa keskustelun aikana useasti sitä, että tilanne on myös henkilökohtaisesti monessa mielessä uniikki. KHL:n uuvuttava otteluohelma sekä erilainen luonne on tuonut myös valmennukselle paljon uutta. Pitkin matkaa.

Millaista on ollut valmentaa KHL-joukkuetta?

– Tämä ei ole ihan tyypillinen KHL-joukkue. Itse olen nauttinut todella paljon, sitä on saanut työskennellä arjessa todella hyvien pelaajien kanssa. En ole aikaisemmin pystynyt tekemään hommia yhtä hyvien pelaajien kanssa muualla kuin maajoukkueessa. Siinä mielessä tämä on uusi kokemus.

– On yritetty sen johdosta lähestyä valmennusta uudesta kulmasta. Eli urheilijakeskeisesti. Se ei ole helppoa, kun jääkiekossa on omat toimintavat ja tottumukset. Mutta pieniä askelia ollaan otettu koko ajan, ja tärkein ajatus siinä on, että pelaaja itse ottaa omat voimavaransa täysin käyttöön. Meillä on harvinaisen paljon pelaajia, joilla on kova voitontahto ja se ominaisuus tulee luonnostaan esille. Uskon, että se on myös tämän ryhmän vahvuus, Westerlund pohtii.

Hurja ottelutahti valtavilla etäisyyksillä on jotain, mihin Liigassakaan ei ole totuttu. Miten se on käsitelty?

– Se on yksi asia, mikä me ollaan varmasti tehty eri tavalla kuin muut aiemmin. Tiedostettiin se yhtenä tärkeänä osana, että se on poikkeuksellinen. On yritetty sen takia kiinnittää todella paljon huomiota siihen, että pystytään pitämään levon ja rasituksen suhde hyvänä. Ja että meillä olisi energinen joukkue, kun pelataan.

– Koko ajan täytyy tehdä myös paljon asioita myös kaukalon ulkopuolella, että joukkue pysyy hyvässä kunnossa. Ollaan jopa tingitty jonkin verran jääharjoittelussa, mutta toisaalta ollaan tehty enemmän muita harjoitteita.

Sen myötä harjoittelu on väkisinkin lähinnä peleihin valmistavaa?

– Se on jäällä sitä. Nyt tuli poikkeus, kun saatiin maajoukkuetauolla neljä hyvää harjoitusta jäällä. Mutta aika vähän niitä tulee, kun rytmi on kova. Toisaalta meillä on ammattilaisjoukkue – meillä ei ole yhtään junioria mukana. Kaikki pelaajat haluavat pelata. Jotenkin tuntuu, ettei pelaajat ainakaan tunne, että pelejä olisi liikaa.

Vaikka ilmapiiri joukkueen ympärillä on jopa yllättävän positiivinen, kertaa Westerlund joukkueessa olevan vielä jalat maassa.

– Matkalla ollaan ja on päästy hyvin alkuun. Mutta kun on tämän tason kavereita joukkue täynnä, miksi tyytyä keskinkertaisuuteen? Vaikka meillä ei ole KHL:n parhaita pelaajia, me voimme olla paras joukkue, valmentaja kiteytti.

Lisää Westerlundin mietteitä luvassa vielä tänään ja huomenna SuomiKiekko-sivustolla.

Ilari Isotalo, Riika
Twitter: @IlariIsotalo

Lue myös: Erkka Westerlund vaatii muutosta suomalaiseen valmennukseen: ”Muuttaa koko kulttuurin”

Lue myös: KHL-haaste sytytti kokeneen Leijona-valmentajan: ”Voittaminen ja häviäminen eivät isoja asioita”