OULU. Osa liigajoukkueista on jo yrittänyt kehittää olosuhteita kovalla kädellä. Silti, nykytilanne ei ole monilla paikkakunnilla kovin häppöinen.

Oulussa Kärpät on vaikean tilanteen keskellä, sillä se yrittää operoida vuonna 1975 rakennetussa jäähallissa.

Yli 40-vuotias Oulun Energia Areena läpäisee vielä Liigan asettamat kriteerit, mutta sen elinkaari uhkaa katketa.

– Halli tuo omat rajoitteet siinä, ettei esimerkiksi käytäville pysty tekemään ihan mitä tahansa, Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen toteaa SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Virkkusen mukaan Kärppien ottelutapahtumaan on yritetty tuoda uutta säpinää. Syksyn aikana seura aikoo järjestää muun muassa erinäköisiä teemailtoja.

– On perhepelejä, Halloweeniä, rokkiteemaa ja muun muassa Suomi100-ottelu. Noiden kautta yritetään tuoda sisältöä ja hieman extraa mukaan halliin. Tavoitellaan sitä, että siellä olisi hieman muutakin kuin vain se itse peli. Sitä kautta ihmiset voisivat tulla hieman aikaisemmin hallille ja ehkä jäisivät pidemmäksi aikaa. Se taas olisi meille myynnin kannalta merkittävä asia.

– Koska kyllä meidän on tunnustettava se, että tässä kilpaillaan ihmisten vapaa-ajasta, Virkkunen myöntää.

Lauantain Ilves-pelissä Oulun Energia Arenalla hätyyteltiin jo hyviä lukemia, kun paikalle oli saapunut 5687 katsojaa. Tätä ennen Kärppien kotipelien katsojamäärät olivat olleet varsin vaisuja.

– Meidän pitää laittaa asiat perspektiiviin. Viime vuonna pelattiin kaksi kotipeliä syyskuun aikana. Tänä vuonna tämä oli jo viides kotipeli, johtuen siitä, ettei NHL tule olympialaisiin. Kyllä, meidän pitää olla huolissaan ja siksi on yritetty tehdä esimerkiksi näitä erinäköisiä teemoja. Toisaalta näen tämän myös niin, että joukkue pystyy auttamaan meitä. Niin kuin se on tehnyt.

– Yritetään tehdä hommia asian eteen koko organisaation voimin, Virkkunen toteaa perässä laahaavasta yleisökeskiarvosta.

Uusi vai vanha

Hyvin kriittinen kysymys olosuhteiden kehittämisen kannalta on se, jatkaako Kärpät vielä 10-15 vuoden ajan nykyisessä hallissa vai aletaanko Ouluun rakentamaan uutta monitoimiareenaa?

– Tässä vuoden aikana nähdään varmasti se, että onko tuleva suunta uusi areena vai lähdemmekö kehittämään tätä nykyistä hallia olosuhdemielessä, Virkkunen keinuttelee vaakakuppia.

Areena-kysymys on ollut pinnalla Oulussa jo yli 20 vuoden ajan.

Uuden matkakeskuksen rakennuskaavan yhteyteen on jätetty aluevaraus areenalle, joka sijoittuisi nykyisen poliisilaitoksen paikalle. Remontin keskellä olevan poliisilaitoksen tulevaisuus on ollut pahasti avoimena, sillä rakennusta on vaivannut homeongelma.

Virkkusen mukaan areenahanketta työstetään koko ajan taustalla.

– Kaupunki on tärkeässä roolissa. Maaomistajat, kaavat sun muut ratkaisevat. Varmaan jo tässä puolen vuoden aikana nähdään se, että onko meillä oululaisilla tahtoa lähteä viemään tuota hanketta eteenpäin.

– Uusi areena palvelisi kuitenkin kaikkia oululaisia. Sinne saataisiin paljon muitakin tapahtumia kuin pelkästään vain jääkiekkoa, Virkkunen muistuttaa.

Eri tapahtumia ajatellen kaupungin olosuhdetilanne on hyvin heikko. Oulun Energia Areena on käytännössä ainoa paikka isoimmille konserteille, eikä itse areena palvele kunnolla konserttijärjestäjien tarpeita.

Virkkusen kaavailuissa uudelle monitoimiareenalle tulisi monenlaista käyttöä.

– Saisimme kaupunkiin isoja tapahtumia; foorumeita, konferensseja ja messuja. Areena voisi palvella jääkiekon lisäksi mahdollisesti myös muita lajeja. Esimerkiksi lentopalloa, koripalloa ja salibandyä.

– Sitä kautta toivoisi, että hanke menisi eteenpäin.

Virkkunen myös muistuttaa koko Suomen mittakaavassa tapahtuvasta kehityssuunnasta.

– Liigassa on suunnitteilla useita eri monitoimiareenahankkeita ja muutamia laajennuksia vielä siihen päälle. Kyllä mun mielestä Oulun pitää olla siinä kehityksessä mukana.

Virkkusen puheiden perusteella Kärpät on vahvasti areenahankkeen takana. Nykyisen hallin remontoiminen olisi käytännössä vain pakkoratkaisu, mikäli yhteistä tahtotilaa uuden areenan rakentamiselle ei löydy.

– Paljon riippuu siitä, että miten kaupunki pystyy olemaan tuossa mukana. Millaista halua sieltä löytyy, Virkkunen sanoo nykytilanteen isosta kysymyksestä.