Paul Kariya lienee yksi Suomen rakastetuimmista ei-suomalaisista jääkiekkoilijoista. Syy on selvä. Kariya ja Teemu Selänne muodostivat vuosituhannen vaihteen molemmin puolin erittäin tehokkaan parivaljakon NHL-kaukaloissa. Kaksikko mätti Mighty Ducks of Anaheimin paidassa hurjia tehoja kausina 1995–2001.

Duo Kariya–Selänne toi suomalaisten mieliin myös jo 1980-luvulla NHL:ssä hurmanneen parivaljakon Wayne GretzkyJari Kurri. Juuri Kariyan on sanottu olevan kenties eniten Gretzkyn kaltainen pelaaja.

– Toista Gretzkyn kaltaista pelaajaa ei ole eikä tule, mutta Paulilla on ehkä paras mahdollisuus päästä lähelle, Anaheimin päävalmentajana 1993–97 toiminut Ron Wilson sanoi vuonna 1995.

Sitaatti tuli esiin kanadalaisen TSN-kanavan tällä viikolla julkaisemassa Kariyan uraa ja elämää läpiluotaavassa haastattelussa. 15 NHL-kauden aikana Kariya pelasi 989 NHL:n runkosarjan ottelua ja teki täsmälleen yhtä monta pistettä (402+587).

Haastattelu oli erittäin harvinainen, sillä Kariya ei ole ollut juuri millään tavalla esillä julkisuudessa sen jälkeen, kun lopetti ammattilaisuransa St. Louis Bluesissa keväällä 2010. Sittemmin Kariya ei ole käynyt katsomassa jääkiekko-otteluita, eikä ollut edes käynyt jäähallilla ennen kuin nyt TSN:n kuvausryhmän kanssa.

Yksi lopettamispäätökseen vaikuttaneista tekijöistä oli se, että Kariya oli kärsinyt urallaan lukuisista aivotärähdyksistä.

– Koska en enää pelaa ammatikseni, en ole ollut lajin kanssa tekemisissä. Mutta pelaisin edelleen ammatikseni, jos se vain olisi mahdollista. Ehdottomasti, Kariya sanoo haastattelussa.

Kariya, 42, asuu hulppeassa talossa Kaliforniassa, aivan hiekkarantojen läheisyydessä. Nykyään hänen päivänsä kuluvat pitkälti uuden lempiharrastuksen, surffaamisen parissa.

– Aamulla joogaan, voimistelen ja lähden surffaamaan. Joskus merellä menee 1,5 tuntia, joskus neljä riippuen aalloista. Surffaamisen opettelu oli iso haaste, Kariya kertoo.

Hän myöntää, että surffaaminen on myös terapeuttista.

– Merellä saa olla yksin laudan ja omien ajatustensa kanssa, hän sanoo.

TSN:n ohjelman mukaan Kariya kärsi urallaan kuusi aivotärähdystä. Kovimman ja suuren yleisön parhaiten muistaman iskun Kariya sai kesän 2003 Stanley Cup -finaalien kuudennen ottelun toisessa erässä.

New Jerseyn kovaotteinen puolustaja Scott Stevens taklasi avojäällä juuri kiekosta luopunutta Kariyaa kovalla voimalla suoraan päähän. Kariya makasi pitkään jään pinnassa elottoman näköisenä. Mies kuitenkin nousi lopulta jaloilleen ja hänet talutettiin pukusuojaan.

Käsittämättömintä on, että Kariya palasi peliin vielä saman erän aikana – ja teki maalin! Kariya siirsi Anaheimin ottelussa 4–1-johtoon hurjalla lämärillä.

Nyt Kariya myöntää, ettei muista koko ottelusta mitään. Ei taklausta, ei paluutaan kentälle, ei maaliaan. Ei mitään.

– En muista mitään kuudennen pelin päivästä, en seitsemännestä pelistä enkä parista päivästä sen jälkeen. Muistan vain, kun myöhemmin heräsin sairaalassa, enkä tiennyt kuka olin tai missä olin, Kariya kertoo haastattelussa.

Kariya kertoo myös, miten dramaattisia vaikutuksia uran aikana tulleilla aivotärähdyksillä oli hänen aivotoiminnalleen.

– Kun minua testattiin urani jälkeen, aivotoimintani oli heikentynyt 60 prosenttia normaaliin verrattuna.

TSN:n toimittaja kysyy Kariyalta, miksi NHL ei palkkaa jotakuta hänen kaltaistaan pelaajaa ryhmään, joka vastaa pelaajien turvallisuudesta.

Kariya on pitkään hiljaa, kunnes vastaa.

– Tuo kysymys pitää esittää liigalle.

Toimittaja kysyy myös, miten aivotärähdyksiä jääkiekossa voitaisiin estää.

– Nykyään asiat ovat paljon paremmin kuin minun urani aikana, ja ovat yhä menossa parempaan suuntaan. Mutta silti pelissä on yhä päähän kohdistettavia taklauksia. Enkä näe syytä, miksi niitä on pelissä, Kariya sanoo.

Suomessa jotkut kiekkojännärit muistavat Kariyan myös yhdestä asiasta, jota tämä ei tehnyt yhdessä Teemu Selänteen kanssa. Kariya nimittäin ei osallistunut Selänteen paidanjäädytysseremoniaan vuonna 2015.

– Minulla oli silloin perhesyitä, enkä ollut kaupungissa, Kariya kuittaa tapahtuneen.

Mutta marraskuussa kaksikko nähtäneen jälleen yhdessä, kun kumpikin valitaan NHL:n kunniagalleriaan Hall of Fameen.

– Se valinta on suurin kunnia, jonka olen koskaan saanut, Kariya sanoo.

Voit katsoa TSN:n koko jutun tästä linkistä.