Liigassa on ollut viime kuukausina kaksi kuumaa puheenaihetta: päähän kohdistuneet taklaukset ja kuinka niistä saa ja ei saa puhua. Keskustelusta on helpompi keskustella kuin itse ongelmasta, kun kenelläkään ei ole tarjottavana hyvää ratkaisua.

Nyt Liiga on viimein reagoinut sillä ainoalla laastariratkaisulla, joka sen työpakista löytyy. Liiga on korottanut päähän kohdistuvista taklauksista annettavia rangaistuksia.

Kysynpä vaan: jos kovat tuomiot eivät vähennä rikollisuutta oikeassa maailmassa, miksi niin kävisi jääkiekossa?

Kirjoitin vuosia sitten artikkelin päähän kohdistuneista taklauksista. Haastattelin Liigan silloista kurinpitäjää Sampo Liusjärveä. Hänen aikanaan kurinpitäjänä sanktioita oli jo kovennettu entisestä mallista. Nykyään Liusjärvi toimii kurinpitodelegaation puheenjohtajana.

– Sen näkee konkreettisesti siinä, että alussa kurinpitäjä pystyi antamaan korkeintaan kolmen ottelun pelikieltoja, Liusjärvi kommentoi.

– Silloin kolmen pelin pelikielto oli todella pitkä ja niitä tuli harvoin. Nyt kurinpitäjällä on mahdollisuus antaa viisi peliä, ja pelikieltojen haarukka on laajentunut. Nykyään pelikiellon keskipituus on kolmen luokkaa.

Pelikieltojen toimivuudesta ei ollut mitään näyttöä, joten tarjosin toisenlaista mallia. Mitä, jos toistuville rötöstelijöille järjestettäisiin Liigan toimesta pakollista koulutusta, jossa opeteltaisiin tunteiden hallintaa ja tunnistamaan taklaustilanteita?

– Se on mielenkiintoinen ajatus, mutta kyse on ammattilaisista, jotka tekevät tätä työkseen. En usko, että tällaisesta olisi apua, Liusjärvi arvioi.

Liusjärvi arvioi, että kovenevat rangaistukset pakottaisivat pelaajan oppimaan itse käyttäytymään kaukalossa tai hänen uransa ja toimeentulonsa olisi vaarassa. Pelikielloista pidätetään kuitenkin palkkaa.

Sama malli on toistunut Liigassa vuosien varrella. Päähän kohdistuneita taklauksia tulee liikaa, joten pelikieltoja kovennetaan. Muutama vuosi kuluu, ja sama ongelma toistuu. Pelikieltoja kovennetaan. Samaan laastariin turvaudutaan varmasti tulevaisuudessa.

Miksi Liiga ei tee mitään?

Liigan laiskat ratkaisut ovat helposti ymmärrettävissä. Heidän ongelmansa ei ole päähän kohdistuvat taklaukset sinänsä, vaan niistä aiheutuvat kohut ja negatiivinen julkisuus. Pelikieltojen koventamisella ratkaistaan heidän oikea ongelmansa. Negatiivinen julkisuus loppuu, kun jotain on tehty ja se siitä.

Jos Liigan todellinen ongelma olisi päähän kohdistuvat taklaukset, he miettisivät, mikä olisi paras tapa ratkaista ongelma, kun sanktiot eivät näytä toimivan. Olisi syytä tutkia, miksi ylilyöntejä tulee ja miten niitä ehkäistään. Mitään valmista ratkaisua ei ole olemassa, vaan jotain uutta pitäisi keksiä, kokeilla ja kehittää.

Näin ei varmasti käy. Uuden kokeileminen vaatisi rohkeutta.

Onko pelaajayhdistyksen aika toimia?

Jos Liigaa ei kiinnosta perehtyä ongelman juurisyihin, niin luulisi pelaajayhdistyksen ottavan kopin asiasta. Nimenomaan heidän jäsenensä joutuvat tilanteessa kärsimään. Heille pelaajien terveyden ja turvallisuuden luulisi olevan sydämen asia.

Pelaajayhdistys voisi kurittaa omia jäseniään ja tarjota heille jonkinlaista koulutusta. On nimittäin hyvä muistaa, että vaarallinen pelaaja tekee vahinkoa myös itselleen ja omalle uralleen. Virheistä on opittava tai kortisto kutsuu ennemmin tai myöhemmin.

Rahoitus on tietysti ongelma. Tähän minulla on yksinkertainen ratkaisu. Rötöstelijöiden pidätettävä palkka annettaisiin SJRY:n käyttöön, jonka he ohjaavat taklaajan auttamiseen.

Jos jääkiekkoilija hankkii konsultaatiota maalinteko-ongelmiin, miksei myös ylilyönteihin?

Lue myös: Onko aika ajanut taklauksista ohi? Näin kommentoi Liiga-pelaajien kanssa työskentelevä mentaalivalmentaja