Entinen NHL-jääkiekkoilija Greg Johnson teki itsemurhan heinäkuussa 2019. Nyt on paljastunut, että Johnson sairasti CTE-tautia.

Johnsonin CTE-taudin puhkeamiseen vaikuttivat hänen jääkiekossa saamansa aivovammat. Hänen perheensä julkisti tiedotteen, joka perustui Bostonissa toimivan Concussion Legacy Foundationin lausuntoon, jossa todettiin CTE:n rappeuttaneen Johnsonin aivoja.

Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, mikä CTE oli, kun isäni tappoi itsensä. Nyt ymmärrän, että hänen jääkiekkouransa aikana kärsimät vammat vaurioittivat hänen aivojaan. Haluankin kaikkien urheilijoiden ymmärtävän riskit ja haluan, että NHL alkaa tunnustaa sen olemassaolon ja tekee enemmän pelaajiensa suojelemiseksi, Gregin tytär Carson kommentoi Legacy Foundationin tiedotteessa.

– Gregin kuolema murskasi maailmamme, emmekä koskaan ajatelleet, että hän kamppaili tämän sairauden (CTE:n) kanssa. Hän koki hyvin vähän oireita, joista tiesimme, mutta hän puhui aivotärähdyksistään usein, Johnsonin kanssa 22 vuotta naimisissa ollut leski Kristin Johnson kommentoi.

Tiedote on NHL:lle hyvin kiusallinen. NHL on aktiivisesti pyrkinyt todistamaan, ettei CTE:llä ja jääkiekkopeleissä sattuvilla päävammoilla ei ole suoraa yhteyttä toisiinsa. Muun muassa NHL-komissaari Gary Bettman on ollut selittelemässä moista useaan otteeseen

Johnson pelasi 1993-2006 NHL:n runkosarjassa 785 ottelua tehoin 145+224 ja pudotuspeleissä 37 ottelua tehoin 7+6. Hän edusti Detroit Red Wingsiä, Pittsburgh Penguinsia ja Nashville Predatorsia. Hänen uransa päättyi 2006 sydänvaivoihin. Hänen aivovammojensa vakavuus paljastui vasta nyt.