Jääkiekon olympialaiset pelataan helmikuussa 2026 Italiassa. Luvassa on hyvin mielenkiintoinen ja kovatasoinen turnaus, sillä NHL-pelaajat palaavat olympiajäille 12 vuoden tauon jälkeen.

Olympialaisissa nähdään 12 maata, joista yhdeksän on sijoitettuna jo alustaviin lohkoihin. Loput kolme maata tulevat karsintojen kautta.

Lohkoissa huomion herättää se, että kansainvälisestä kilpailutoiminnasta ulos suljettu Venäjä on sijoitettuna C-lohkoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Venäjä välttämättä pelaisi olympialaisissa.

– Kevättalvella tehdään päätös aina seuraavasta kaudesta, Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Heikki Hietanen kertoo Iltalehdelle.

Mikäli Venäjä jää turnauksesta sivuun, tarvitaan karsintojen kautta mukaan vielä neljäskin joukkue.

– Sekin linjataan vielä siinä päätöksessä, mutta on luonnollista, että se määrä joukkueita, joka on ottelukaavioihin piirretty, täytyy täydentää. Miten se lisäjoukkue poimitaan, sitä ei ole vielä päätetty, Hietanen kertoo.

Olympiakarsinnoissa pelaavat Slovakia, Itävalta, Unkari, Kazakstan, Latvia, Slovenia, Ranska, Ukraina, Tanska, Iso-Britannia, Norja ja Japani. Maat on jaettu kolmeen neljän joukkueen lohkoon ja jokaisen lohkon voittaja pääsee olympiaturnaukseen. Hietasen mukaan todennäköisintä on, että mahdollinen Venäjän korvaaja olisi se maa, joka olisi ensimmäisenä jäämässä ulkopuolelle.

Näin ollen olympialaisten lohkot saattavat mennä vielä kokonaan uusiksi. A-lohkossa ovat tällä hetkellä Kanada, Ruotsi, Sveitsi sekä isäntämaa Italia, B-lohkossa Suomi, Saksa, Tshekki sekä karsija ja C-lohkossa Yhdysvallat, Venäjä ja kaksi karsijaa. Venäjän jäädessä pois C-lohkossa olisi siis kolme karsintojen kautta tulevaa joukkuetta.

– Detaljit ovat vielä auki. Sitten pitäisi katsoa, että saadaan tasapuoliset ja oikeudenmukaiset lohkot, Hietanen huomauttaa.

LUE MYÖS