Liiga-kausi 2024-25 pyörähtää käyntiin ensi viikolla. Heti tiistaina 10.9. tarjolla on seitsemän ottelun kattaus, johon sisältyy muun muassa espoolaisen jääkiekon paluu Liigaan.

Ennen kauden alkua SuomiKiekko ennakoi tuttuun tapaan tulevan Liiga-kauden voimasuhteita. Tässä artikkelissa käydään läpi näkemyksemme mukaan sijoille 5-8 päätyvät joukkueet. Näille sijoille yltävät joukkueet etenevät keväällä pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle kotiedun turvin.

8. TPS

TPS aloitti viime kauden kuuden ottelun voittoputkella, minkä jälkeen otteet alkoivat enemmän ailahtelemaan. Kevättä kohden TPS sai kuitenkin rivejään järjestykseen paremmin ja oli lopulta runkosarjan yhdeksäs. Joukkue pudotti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Lukon voitoin 2-1 ja haastoi miehekkäästi tulevan mestarin Tapparan puolivälierissä, mutta joutui lopulta taipumaan otteluvoitoin 2-4.

Turussa lähdetään kohti uutta kautta tutussa komennossa. Aiemmin KalPassa kovaa jälkeä tehnyt päävalmentaja Tommi Miettinen sai ensimmäisellä TPS-kaudellaan joukkueen pelaamaan vahvaa kiekkoa juuri oikeilla hetkillä. Miettisen valmennustiimi kokee muutaman muutoksen, nimittäin Kari Kalto ja Sami Salo jäävät ryhmästä sivuun ja HPK:sta tuttu Matti Tiilikainen liittyy joukkueen apuvalmentajaksi.

Uusia pelaajahankintoja TPS ei ole tehnyt kovin montaa. Maalilleen TPS hankki ruotsalaisen Adam Wernerin, joka on pelannut urallaan myös kaksi NHL-ottelua. Hän pelasi kaksi edelliskautta SHL:ssä. Hyökkäyskaluston uusia nimiä ovat Jean-Christophe Beaudin, Carter Savoie, Eetu Päkkilä sekä Joonas Oden, jonka sopimukseen sisältyy koeaika syyskuun loppuun asti. Beaudinilta löytyy 22 NHL-ottelun kokemus Ottawa Senatorsista. Kaksi viime kautta ovat miehen osalta sujuneet Saksassa. Vuonna 2020 NHL:ään varattu Savoie tavoittelee tulevaisuudessa paikkaa taalaliigassa ja hakee nyt uralleen vauhtia Suomesta. Päkkilä on tullut Liigan seuraajille tutuksi Ilveksen alempien ketjujen työmiehenä.

Adam Werner on TPS:n uusi ykkösmaalivahti. Kuva: All Over Press

Lähtijäpuolelta löytyy enemmän nimiä kuin tulijapuolelta. Maalivahdit Filip Lindberg ja Eetu Anttila siirtyivät Liigan sisällä uusiin seuroihin. Puolustajista Ruben Rafkin ja Jimi Suomi vaihtoivat maisemaa. Hyökkäyksestä poistuivat Linus Fröberg, Juhani Jasu, Emil Hemming, Markus Nurmi sekä Kalle Väisänen. Heistä etenkin Rafkin, Nurmi ja Fröberg ovat TPS:lle isoja menetyksiä.

Yksi mielenkiintoisimmista TPS-pelaajista on 21-vuotias Viljami Marjala, joka palkittiin viime kauden päätteeksi Liigan parhaana tulokkaana. Hän iski ensimmäisellä Liiga-kaudellaan 40 tehopistettä ja nousi vahvojen otteidensa myötä myös maajoukkueeseen. TPS kiinnitti myös ulkomaalaishyökkääjät Lukas Wernblomin sekä Aidan Dudasin, joista varsinkin kesken kauden saapunut Wernblom oli joukkueelle loistovahvistus. Petrus Palmulle viime kausi oli hankala, mutta hän on todistanut taitonsa Liigassa muun muassa Jukurien paidassa takomalla 59 tehopistettä. Pakistoon kesken viime kauden saapunut Max Lindroth tuli vahvasti mukaan Liiga-jäille ja nuoressa Otto Salinissa on potentiaalia. Kokoa ja jämäkkyyttä TPS:ään tuovat muun muassa Niklas Arell ja Oliver Lauridsen. Mielenkiintoista on myös nähdä, mihin kykenee nuori lupaus Aatos Koivu.

Viljami Marjalan kauden aloitus viivästyy loukkaantumisen vuoksi. Paluun tehdessään hän on yksi joukkueen tärkeimmistä syömähampaista. Kuva: All Over Press

Miettinen on saanut nyt vetää avauskautensa Turussa pois alta, joten toiseen kauteen lähdettäessä hän tuntee talon tavat paljon paremmin. Maalintekoon TPS:n on saatava enemmän tehokkuutta, sillä joukkue teki viime kaudella neljänneksi vähiten maaleja. Aiemmin mainittujen nimien lisäksi esimerkiksi Aarne Intoselta ja Topias Haapaselta kaivataan silloin tällöin myös tulitukea muun yleispelaamisen oheen. Myös Leevi Teissalalta löytyy potentiaalia, mutta hänen täytyy saada ensin ketsuppipullonsa kunnolla auki. TPS:n pakisto pysyi lähes samana viime kauteen verraten, joten se luo joukkueelle hyvän lähtökohdan. Isokokoiselle Wernerille on tarjolla suuri rooli turkulaisten maalilla ja häntä kirittää nuori Noa Vali. TPS:llä on kasassa ainekset, joiden avulla se tulee sijoittumaan Liigan keskikastiin.

7. KalPa

KalPa oli viime kauden sensaatiojoukkue Liigassa. Kuopiolaiset pelasivat tasaisen vahvan runkosarjan, minkä jälkeen pudotuspelien avauskierroksella kaatui Sport voitoin 2-0. Puolivälierissä KalPa pullautti runkosarjassa toiseksi sijoittuneen Ilveksen kesälomille voitoin 4-1. Välierissä KalPan tie nousi pystyyn, kun mestaruuteen asti lopulta edennyt Tappara kaatoi joukkueen voitoin 4-1 ja pronssiottelussa Kärpät voitti KalPan jatkoajan jälkeen 3-2.

KalPan sijoittuminen viime kaudella lopulta neljänneksi oli väkevä työnäyte uudelta päävalmentajalta Petri Karjalaiselta. Hänelle viime kausi oli ensimmäinen päävalmentajana Liigassa. Karjalainen oli ennen sitä valmentanut KalPan U20-joukkuetta kaksi kautta. KalPan valmennustiimi on pysynyt ensi kaudeksi muuten kasassa, mutta maalivahtivalmentajan tontilla Santeri Hilli korvaa Ilpo Kauhasen.

KalPan pelaajarunko on pysynyt samana viime vuosina ja sama runko jatkaa myös alkavalla kaudella. Maalivahti Juha Jatkolan toissa kausi oli loistava, mutta viime kausi oli hänelle haastavampi. KalPan onneksi yhdysvaltalainen Stefanos Lekkas osoittautui loistohankinnaksi, nimittäin hän nappasi kauden edetessä joukkueen ykkösvahdin viitan ja pelasi lopulta kaikki pudotuspelit. Pakiston rungon muodostavat Aleksi Elorinne, Lasse Lappalainen, Jesper Mattila sekä Filip Westerlund. Hyökkäykseen jatkuvuutta tuovat Jaakko Rissanen, Matyas Kantner, Tuomas Kiiskinen, Aleksi Klemetti, Juuso Mäenpää sekä Kasper Simontaival, joista useimmat ovat pelanneet KalPassa jo monta vuotta. Mäenpää nakutti viime kaudella peräti 49 pistettä ja Kantner 46 pinnaa. Rissanen ja Kiiskinen tuovat kokemusta nuoreen joukkueeseen. Simontaival pelasi juuri uransa parhaan Liiga-kauden.

Isokokoinen tshekkihyökkääjä Matyas Kantner mätti viime kaudella komeat 23 täysosumaa. Kuva: All Over Press

Lähtijäpuolella KalPalla ovat muun muassa sentterit Oliver Kapanen ja Aapeli Räsänen, joiden lähtöjä on vaikea paikata. Pakkipäästä poistuivat Saku Salmela, Anton Karlsson sekä Hugo Gallet.

Kuopiolaisseuran pakiston uusia nimiä ovat Oliver Larsen, Lukas Kanak ja Iivari Räsänen. Tanskalainen Larsen pelasi Jukureissa viimeiset kolme kautta, joista varsinkin viime kausi oli häneltä loistava. Kanak on Tshekin maajoukkueessakin piipahtanut puolustaja, joka siirtyy nyt ensimmäistä kertaa kotimaansa ulkopuolelle pelaamaan. Hyökkäyskaluston mielenkiintoisin uusi värväys on Patrick Curry, joka takoi viime kaudella ECHL:ssä komeat 87 tehopistettä. Lisäksi KalPan riveihin siirtyivät Mestiksen pistenikkarit Leo Ring ja Kristjan Kombe sekä Pohjois-Amerikan yliopistosarjasta Suomeen siirtyvä Veeti Miettinen.

Patrick Curry on KalPan hyökkäyskaluston nimekkäin uusi värväys. Kuva: All Over Press

KalPan vahvuus on se, että joukkueessa on lukuisia samoja pelaajia kuin viime kaudella. Seura onnistui kiinnittämään myös parhaimpia pistemiehiään, vaikka kysyntää on varmasti tullut muualtakin. Maalivahtiosastolla on terve kilpailutilanne, joka kehittää molempia maalivahteja ja auttaa sitä kautta myös joukkuetta. Kokoonpanossa on sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä tutut tukipilarit, joiden varaan joukkue voi nojautua tulevallakin kaudella. Heidän rinnalleen hankituista uusista vahvistuksista etenkin Larsen ja Curry ovat sellaisia, joiden voidaan odottaa vahvistavan kuopiolaisnippua entisestään. KalPan tapauksessa uusien hankintojen vähäinen määrä ei kuitenkaan herätä huolta, vaan joukkue tulee pelaamaan jälleen vahvan kauden.

6. HIFK

HIFK aloitti viime kauden tuloksellisesti hyvin. Syyskauden mittaan vaikeudet kuitenkin alkoivat ja tappioita alkoi ropista. Kevätkauden puolella HIFK:lla oli erittäinkin vaikeaa, kunnes pudotuspelien lähestyessä tuloskunto lähti jälleen lupaavaan nousuun. HIFK taipui lopulta puolivälierissä Pelicansille seitsemännen ottelun päätteeksi. Vaikka HIFK tekikin sarjassa hurjan nousun 0-3-tappioasemasta seiskapeliin, oli kokonaisuudessaan kausi HIFK:lle odotuksiin nähden valtava pettymys.

HIFK lähtee jo neljänteen peräkkäiseen kauteen päävalmentaja Ville Peltosen johdolla. Peltosen kolmella kaudella HIFK on kahdesti pudonnut puolivälierissä ja ollut kerran neljäs. HIFK teki Peltosen kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen, vaikka joukkueen otteet ovatkin ailahdelleet rajusti Peltosen aikana. HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen sen sijaan irtisanoutui tehtävistään viime kauden päätteeksi ja hänen tilalleen pestattiin Janne Pesonen.

Ville Peltosen johdolla HIFK:n lopulliset sijoitukset ovat olleet kuudes, neljäs ja seitsemäs. Kuva: All Over Press

Viime kauden päätteeksi HIFK on menettänyt useita avainpelaajiaan. Vahvan kauden pelannut maalivahti Niko Hovinen lopetti uransa, kun taas muun muassa Juha Jääskä, Eetu Koivistoinen ja Julius Nättinen siirtyivät uusien haasteiden pariin. HIFK:n pitkäaikainen luottohyökkääjä Jääskä pelasi vahvat pudotuspelit, nousi Leijonien MM-joukkueeseen ja solmi myös NHL-sopimuksen. Koivistoisen myötä poistui vahva aloittaja, hyvä alivoimapelaaja ja hyökkäyspäähän tehokas mies. Nättinen iski viime kaudella 23 maalia ja 43 pistettä ja pelasi pitkästä aikaa ehjän kauden ilman loukkaantumisia. Takalinjoilta muualle lähtivät Trent Bourque, Kasper Kotkansalo, Johan Motin ja Niko Seppälä, hyökkäyksestä poistuivat myös Joni Ikonen, Miro Väänänen, Antti Pihlström ja Teemu Tallberg.

Puolustusosastolleen HIFK on hankkinut tshekkiläisen Ronald Knotin, joka tuo takalinjoille kokoa ja kamppailuvoimaa. Hyökkäystään HIFK vahvisti niin ikään tshekkipelurilla, Ilveksestä tulleella Petr Kodytekillä, joka teki ensimmäisellä Liiga-kaudellaan 20 maalia. Kokenut Juhani Jasu on työteliäs alivoimapelaaja ja vahva aloittaja. Daniel Mäkiaho on pelannut aikanaan seuran junioreissa ja pääsee nyt pelaamaan seurassa Liiga-tasolla. Myös HIFK:lle entuudestaan tuttu Panu Mieho palaa seuraan kuuden vuoden tauon jälkeen.

Konkarihyökkääjä Jori Lehterä on aloittamassa toista kauttaan HIFK:ssa. Viime kaudella hän sijoittui pistepörssissä seitsemänneksi ja toimi loppukaudesta myös joukkueen kapteenina. Puolustajista Luke Martinin jatkosopimus oli HIFK:lta kova kiinnitys, nimittäin hän iski pakin paikalta peräti 47 pistettä. Kristian Vesalainen oli alkukaudesta kovassa iskussa, mutta katosi pahasti kuvasta kauden edetessä, joten hänellä on hakusessaan tasaisen vahva kausi joukkueen tulosyksikössä. Kesken viime kauden joukkueeseen tullut Vincent Marleau väläytteli jo viime kaudella maalintekopotentiaaliaan ja saa nyt ison vastuun joukkueen kärkiketjuissa. Leo Komarovin ja Aron Kiviharjun kaudet menivät loukkaantumisten takia pilalle. Ehjän kesän myötä Komarovilla on mahdollisuus antaa itsestään joukkueelle paljon enemmän kuin viime kaudella. Nuori Kiviharju hakee puolestaan todellista läpimurtoaan Liigaan.

Jori Lehterä on voittanut Liigan syöttöpörssin kahdesti peräkkäin. Irtoaako kolmas vastaava titteli tulevalla kaudella? Kuva: All Over Press

HIFK:n joukkue on kaikkiaan heikentynyt viime kauteen verrattuna. Hyökkäyskalusto on kapeahko, vaikka sieltä löytyykin myös aiemmin mainittujen nimien lisäksi äärimmäisen monipuolinen Iiro Pakarinen sekä Joonas Rask. Pakisto sen sijaan on yksi Liigan vahvimmista, kun Martinin ja Knotin lisäksi sieltä löytyvät Petteri Lindbohm, Ilari Melart ja Tony Sund. Alivoimapelaaminen oli HIFK:lla viime kaudella Liigan parasta ja sen arkkitehdit ovat suurimmaksi osaksi edelleen mukana joukkueessa. Maalivahti Roope Taposen toissa kausi oli loistava, mutta viime kaudella otteet ailahtelivat ja hän lopulta menetti ykkösvahdin tontin Hoviselle pudotuspeleissä. Nyt taustalla ovat nuoret Eemil Vinni ja Rastislav Elias, joten maalivahtiosasto on kauteen lähdettäessä kysymysmerkki. Peltosen HIFK:n on saatava kaudelle hyvä alku, muuten luotsi joutuu välittömästi ankaran kiirastulen keskelle. Kasassa olevalla ryhmällä HIFK ei yllä Liigan kärkeen, vaan jää ylempään keskikastiin.

5. Ilves

Ilves pelasi viime kaudella kaiken kaikkiaan vahvan runkosarjan sijoittuen toiseksi. Puolivälierissä se kuitenkin taipui pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta vastaan tulleelle KalPalle otteluvoitoin 1-4. Näin ollen Ilveksen kausi sai todella karvaan päätöksen jo ennen mitalipelejä, joissa se oli kahdella aiemmalla kaudella ollut.

Ensi kaudeksi Ilveksen päävalmentaja vaihtuu. Lähes kaksi kautta Ilvestä luotsannut Antti Pennanen jätti seuran ja siirtyi Leijonien pääkäskijäksi. Tilalle asteli kaksivuotisella sopimuksella palkattu Tommi Niemelä. Hän teki neljän viime kauden aikana Pelicansissa loistavaa jälkeä johdattaen lahtelaiset hopealle kahtena viime keväänä. Niemelä valittiin kauden 2022-23 päätteeksi Liigan parhaaksi päävalmentajaksi. Hän on toiminut valmennusurallaan myös apuvalmentajana Sveitsissä ja Suomen nuorisomaajoukkueissa hän on toiminut sekä pää- että apuvalmentajan tehtävissä.

Tommi Niemelä otti vastaan uuden haasteen ja siirtyi Ilveksen pääkäskijäksi. Kuva: All Over Press

Ilves menetti viime kauden kokoonpanostaan paljon laatua ja tulivoimaa. Pistepörssin voittaja Oula Palve, Joona Ikonen, Jani Nyman sekä Petr Kodytek rikkoivat viime kaudella jokainen 20 maalin rajapyykin. Heistä Nyman iski jopa 26 maalia. Takalinjoilta poistuivat Sami Niku, Adam Clendening ja Dominik Masin. Ilveksen alemmissa ketjuissa pelanneet Eetu Päkkilä, Jeremy Gregoire, Santeri Virtanen sekä Mike O’Leary vaihtoivat niin ikään maisemaa, kuten myös päävastuun runkosarjassa kantanut mutta pudotuspeleissä kakkosviulun soittajaksi pudonnut ruotsalaisvahti Jonas Gunnarsson.

Uutena nimenä Ilves on hankkinut maalilleen tshekkiläisen Dominik Pavlatin, joka on pelannut koko uransa tähän asti kotimaassaan. Hän torjui viime kaudella HC Plzenissä 24 ottelua torjuntaprosentilla 92,7. Pakiston tshekkivahvistus Daniel Gazda pelasi Ilveksessä myös kauden 2021-22 lopun. Viime kaudella hän mätti kotimaansa pääsarjassa peräti 17 maalia. Niemelä toi Pelicansista Ilvekseen mukanaan luottopuolustajansa Toni Utusen, joka on kehittynyt viime kausina varmaotteiseksi pelaajaksi.

Ilveksen hyökkäyskalustoon on liittynyt useita mielenkiintoisia nimiä. Ruotsalainen Jens Lööke teki kahdella viime kaudella Sportissa kovaa jälkeä ja samaa häneltä odotetaan nyt Tampereella. Olympiavoittaja Joonas Nättinen teki viimeisellä Liiga-kaudellaan 40 tehopistettä, mutta viime vuodet Ruotsissa hän pelasi puolustavammassa roolissa. Aikanaan Liigan parhaaksi tulokkaaksi valittu Kasper Björkqvist on osoittanut potentiaalinsa, mutta viime vuodet Kärpissä olivat haastavampia. New York Rangersin lainapelaaja Kalle Väisänen on lupaava nuori hyökkääjä, joka on väläytellyt osaamistaan TPS:ssä. Tshekkiläinen Adam Najman on tehnyt kotimaassaan vahvaa jälkeä ja hakee seuraavaa steppiä Suomesta. Ruotsalainen Erik Borg on puolustavampi kahden suunnan sentteri.

Jens Lööke teki Sportissa kahteen kauteen 29 maalia. Jatkossa hän latoo maaleja keltavihreässä pelipaidassa. Kuva: All Over Press

Viime kauden nipusta Ilvestä edustavat edelleen muun muassa hyökkääjät Eemeli Suomi, Simon Stransky, Samuli Ratinen, Matias Mäntykivi, Ville Meskanen sekä Juuso Könönen, puolustajat Niklas Friman, Otto Latvala, Jarkko Parikka sekä Arttu Pelli ja New Jersey Devilsistä lainalla pelaava maalivahti Jakub Malek. Kyseiseen porukkaan mahtuu paljon kokemusta ja johtajuutta. Suomi on pelannut jo vuosia huipputasolla Ilveksessä ja lukeutuu jo omalla tavallaan seuran ikoneihin. Mäntykivi iski viime kaudella 48 pistettä pelaten uransa parhaan kauden. Meskanen kykenee terveenä pysyessään koviin maalimääriin.

Ilves on viime vuosina luottanut vahvasti tshekkiläisiin maalivahteihin ja niin se tekee myös alkavalla kaudella. Malek on kahdella viime kaudella jakanut Ilveksessä vastuun toisen veskarin kanssa, kuten myös Pavlat on aiemmin tehnyt kotimaassaan. Molemmilla on vahvat näytöt tasaisesta vastuunjaosta, mikä luo joukkueen maalivahtitilanteelle vakaat lähtökohdat. Puolustuskalusto Ilveksellä on vahva: se luottaa tuttuihin kulmakiviin, jotka johtavat joukkoja jäällä ja sen ulkopuolella. Hyökkäyksen lähtijöiden tilalle Ilves tarvitsee uusilta hankinnoiltaan tulosta niin tasakentällisin pelatessa kuin ylivoimaan, joka oli viime kaudella Liigan parasta. Hyökkäyksessä on paljon potentiaalisia nimiä koviin maalimääriin, mutta lähtijöitä on vaikea paikata täysin, nimittäin joukkue teki viime kaudella toiseksi eniten maaleja. ”Hölö” Niemelän johdolla Ilves on varmasti tulevalla kaudella vaarallinen vastustaja, mutta sijoitus sarjataulukossa tulee hieman putoamaan ja kärkikasti jää tällä kertaa haaveeksi.

LUE MYÖS