Liiga-kausi 2024-25 pyörähtää käyntiin ensi viikolla. Heti tiistaina 10.9. tarjolla on seitsemän ottelun kattaus, johon sisältyy muun muassa espoolaisen jääkiekon paluu Liigaan.

Ennen kauden alkua SuomiKiekko ennakoi tuttuun tapaan tulevan Liiga-kauden voimasuhteita. Tässä artikkelissa käydään läpi näkemyksemme mukaan sijoille 9-12 päätyvät joukkueet. Näille sijoille yltävät joukkueet etenevät keväällä pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle ilman kotietua.

12. KooKoo

Viime vuosina mukana pudotuspeleissä itsekin ollut KooKoo joutui viime kaudella seuraamaan tosipelejä sivusta. Joukkue jäi lopulta ainoastaan neljän pisteen päähän pudotuspelipaikasta. KooKoo hävisi seitsemästä viimeisestä ottelustaan kuusi, minkä seurauksena pudotuspelipaikka karkasi kouvolalaisten näpeistä. Joukkue jäi lopulta sijalle 12.

Kouvolassa alkaa ensi kaudella uusi tarina. KooKoossa kolmen kauden ajan vahvaa jälkeä tehnyt päävalmentaja Olli Salo poistui seurasta koko valmennustiiminsä kanssa kohti uusia haasteita. KooKoon uudeksi luotsiksi asteli Jouko Myrrä 2+1-vuotisella sopimuksella. Myrrä, 55, on tuttu mies Ilveksen riveistä, jossa hän työskenteli useiden kausien ajan. Reilun kolmen kauden mittainen päävalmentajarupeama Ilveksessä päättyi kuitenkin Myrrän osalta dramaattisesti, kun Ilves antoi miehelle potkut lokakuussa 2022 joukkueen oltua Liigan kärjessä.

Jouko Myrrä on KooKoon uusi päävalmentaja. Kuva: All Over Press

Jos KooKoon valmennustiimi on kokenut todellisen myllerryksen, sellaisen on kokenut myös joukkueen pelaajisto. Sekä uusia että lähteneitä pelaajia on pitkälle päälle toistakymmentä. KooKoon molemmat maalivahdit Nick Malik sekä Oskari Setänen jättivät Kouvolan taakseen. Joukkueen pakistosta lähtivät muun muassa tähtipuolustaja Charle-Edouard D’Astous sekä Eero Teräväinen. Hyökkäyksestä poistui paljon tulivoimaa, kun Arttu Ilomäki, Axel Ottosson, Linus Andersson, Emil Molin ja Ben Tardif vaihtoivat maisemaa.

Uusina pelaajina KooKoo on värvännyt maalinsuulleen Antoine Bibeaun sekä Eetu Randelinin. Neljä NHL-ottelua urallaan pelannut Bibeau on tehnyt uraa AHL:ssä, kunnes siirtyi viime kaudeksi Ruotsiin. Randelin voitti viime keväänä Suomen mestaruuden Tapparan kakkosvahtina. Puolustuskalustoonsa KooKoo on hankkinut muun muassa David Farrancen, Christian Kåsastulin sekä Jimi Suomen. Yhdysvaltalainen Farrance on pelannut AHL:ssä lähes sata ottelua. HIFK:stakin tuttu norjalainen Kåsastul tunnetaan kovista otteistaan kaukalossa. Turusta Kouvolaan siirtynyt Suomi tavoittelee isompaa roolia uusissa maisemissa.

KooKoon hyökkäystä vahvistavat alkavalla kaudella ruotsalainen Marcus Davidsson, kanadalainen Riley Sawchuk, virolainen Robert Rooba, unkarilainen Vilmos Gallo sekä Joonas Oden. Davidssonin viime kausi Ässissä oli hankala, mutta toissa kaudella hän esiintyi edukseen Tapparassa iskien muun muassa mestaruusmaalin. Sawchuk pelasi viime kaudella piste per peli -kauden ECHL:ssä ja siirtyy nyt Eurooppaan ensimmäistä kertaa urallaan. JYPin kapteeninakin toiminut Rooba on tehnyt parhaalla Liiga-kaudellaan 30 maalia, mutta viime kaudet ovat olleet miehelle hankalampia. Gallo on KooKoolle tuttu mies vuosilta 2019-2021, jolloin hän pelasi kaksi noin 40 tehopisteen kautta. Viime vuodet Ruotsissa ovat sen sijaan olleet Gallolle hiljaisempia. Myös Oden pelasi takavuosina KooKoossa lupaavalla tasolla, mutta kehitys ei ole edennyt odotettuun tyyliin.

Unkarilainen Vilmos Gallo palaa Kouvolaan pelattuaan viimeiset kolme kautta Ruotsissa. Kuva: All Over Press

Viime kauden rosterista KooKoossa jatkavat muun muassa puolustajat Seth Barton ja Ari Gröndahl sekä hyökkääjät Otto Paajanen, Petter Emanuelsson, Radek Koblizek, Ville Leskinen ja Teemu Engberg. Heistä ennen kaikkea Koblizekin kiinnitys oli KooKoolle iso asia, nimittäin tshekkihyökkääjä iski 39 tehopistettä. Kesken kauden joukkueeseen saapuneet Emanuelsson ja Barton olivat myös joukkueelle hyviä vahvistuksia.

Kouvolassa on tapahtunut viime kauden jälkeen paljon. Suuresta vaihtuvuudesta huolimatta joukkueessa on useita potentiaalisia pelaajia. Päävalmentaja Myrrä on antanut vahvoja näyttöjä Ilveksessä ja nyt hän pääsee lähes kahden vuoden tauon jälkeen punomaan jälleen omia juoniaan Liigaan. KooKoo päästi viime kaudella liikaa maaleja omiin, joten sitä osa-aluetta joukkueen on pystyttävä parantamaan. Lisäksi joukkue menetti viime kauden kahdeksasta parhaasta pistemiehestään kuusi, joten uusien hankintojen on pystyttävä ottamaan tulosvastuuta, että joukkue voisi menestyä. KooKoolla on kaikkiaan kasassa sellainen sekoitus, että pudotuspelikiekko palaa Kouvolaan yhden välikauden jälkeen.

11. Ässät

Porissa viime kausi alkoi lupaavasti uuden päävalmentajan Jere Härkälän johdolla. Ässät kamppaili alkukaudesta Liigan kärkikahinoissa. Kuitenkin vielä syyskauden aikana Ässien otteet alkoivat ailahdella ja käyrä oli laskeva käytännössä koko loppukauden ajan. Lopulta Ässät menetti viimeisen pudotuspelipaikan Sportille runkosarjan viimeisessä ottelussa ja päätyi sijalle 11.

Vahvan alkukauden myötä Ässät solmi Härkälän kanssa myös sopimuksen ensi kaudesta, mutta kauden päätteeksi Härkälä erotettiin joukkueen päävalmentajan paikalta. Tuolloin Ässät kertoi pestanneensa Jarno Pikkaraisen uudeksi pääkäskijäkseen kahden vuoden sopimuksella. Pikkarainen on toiminut Liigassa TPS:n, HIFK:n sekä HPK:n päävalmentajana. Hänellä on takanaan yksi välivuosi Liigasta.

Vaikka Ässät ei edennyt viime kaudella tosipeleihin, päästi joukkue kuitenkin runkosarjassa neljänneksi vähiten maaleja. Tästä on kiittäminen ennen kaikkea ruotsalaisvahti Niklas Rubinia, joka jatkaa porilaisten riemuksi seurassa myös alkavalla kaudella. Rubin on yksi Liigan parhaista maalivahdeista ja hänen panoksensa Ässille on äärettömän arvokas.

Niklas Rubin pelasi viime kaudella 50 ottelua torjuntaprosentilla 91,6. Kuva: All Over Press

Lähtijäpuolelta Ässiltä löytyvät puolustajat Martin Lefebvre, Aleksi Heimosalmi, Aleksi Matinmikko ja Libor Zabransky sekä hyökkääjät Marcus ja Jonathan Davidsson, Will Graber ja Jesse Joensuu. Lefebvren menetys on Ässille pelillisesti iso ja kapteeni Joensuun päättäessä pelaajauransa jää Ässien pukukoppiin valtava henkisen johtajan lovi.

Ässien pakiston uusia hankintoja ovat Aleksi Anttalainen, Radek Kucerik, Kasper Puutio ja Valtteri Viljanen. Kucerik tuo takalinjoille kokoa ja jämäkkyyttä. Puutio on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo yli 200 Liiga-ottelua ja on mennyt pelaamisessaan koko ajan eteenpäin. Viljanen on Ässien oma kasvatti, joka palaa kotiin seitsemän kauden tauon jälkeen. Hän on parhaalla Liiga-kaudellaan iskenyt 29 pistettä.

Uusia hyökkääjiä Ässiin on saapunut neljä kappaletta: Peter Tiivola, Valtteri Lipiäinen, Olli Palola ja Jonne Tammela. Tiivola on pelannut uransa parhaat kaudet juurikin Ässissä, johon hän nyt palaa hakemaan uutta nostetta vaikean viime vuoden jälkeen. Palola on voittanut Liigan maalipörssin aikanaan kahdesti Tapparan riveissä ja hän kykenee edelleen auttamaan joukkuettaan tuloksenteossa, tosin ei samaan tahtiin kuin aikaisemmin. Tammela pelasi loukkaantumisen vuoksi SaiPassa vain puolikkaan kauden, mutta onnistui silti tekemään varsin vahvaa jälkeä.

Peter Tiivola on pelannut uransa parhaat kaudet Ässissä. Saako hyökkääjä uransa uudestaan lentoon tutuissa maisemissa? Kuva: All Over Press

Viime kauden nipusta Ässissä pelaavat jatkossakin esimerkiksi puolustajat Rami Määttä ja Tuomas Salmela sekä hyökkääjistä Jan-Mikael Järvinen, Eemil Erholtz, Dylan Fabre, Lenni Hämeenaho, Roope Talaja ja Lassi Vanhatalo. Heistä etenkin Järvinen ja Hämeenaho olivat porilaisseuralle viime kaudella tärkeitä pelaajia. Järvisen rooli korostuu nyt, sillä hänet nimettiin joukkueen uudeksi kapteeniksi. Lisäksi hän saa nyt Tappara-aikojen ketjukaverinsa Palolan vuosien tauon jälkeen samaan joukkueeseen. Ässät teki viime kaudella kolmanneksi vähiten maaleja, joten hyökkäyspäähän on tultava nyt enemmän tulosta ja siihen sekä uudet hankinnat että tutut pelaajat ovat osoittaneet pystyvänsä. Pikkaraisella on allaan hyviä jaksoja HIFK:ssa ja HPK:ssa, minkä myötä hänen odotetaan tuovan Ässien kauteen tasaisempaa suorittamista viime kauden jälkeen. Joukkueen tärkein pelaaja Rubin takaa tulevalla kaudella sen, että Ässät palaa ensi keväänä pudotuspeleihin.

10. Sport

Vaasan Sport eteni viime kaudella pudotuspeleihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Runkosarjassa joukkueella oli ajoittain todella vaikeitakin aikoja, mutta vastaavasti se pääsi muutamaan otteeseen kovaan vireeseen, mikä lopulta takasi seuralle elintärkeitä pisteitä tiukassa sarjassa. Sport voitti seitsemästä viimeisestä runkosarjaottelustaan viisi ja eteni viimeisen ottelun voitolla Ässiä vastaan lopulta pudotuspeleihin. Niissä vaasalaisseura putosi avauskierroksella KalPalle voitoin 0-2.

Vaasassa puhaltavat nyt muutosten tuulet. Värikkäästä huumoristaan tunnettu Risto Dufva päätti pitkän valmennusuransa toimittuaan Sportin päävalmentajana lähes viiden kauden ajan. Sportissa vetovastuun ottaa nyt Juuso Hahl, joka on toiminut Dufvan apuvalmentajana viimeiset kolme kautta.

Sport on pystynyt kiinnittämään ison osan viime kausien runkopelaajista myös ensi kaudeksi. Tshekkivahti Miroslav Svoboda oli Sportille mainio ykkösvahti torjuen peräti 50 ottelua runkosarjassa. Puolustuksessa jatkaa viime kaudella läpimurtonsa Liigaan tehnyt ja Leijoniinkin noussut Atro Leppänen. Hyökkäyksessä jatkavat muun muassa Martin Hanzl, Axel Holmström, Kalle Miketinac, Johan Sundström, Simon Hjalmarsson, Carl Mattsson ja Sebastian Stålberg, joista varsinkin Holmström ja Hjalmarsson ovat olleet joukkueelle elintärkeitä pistenikkareita kahden kauden ajan. Viime kaudella he saivat toivottua tulitukea myös muilta joukkueen ruotsalaispelaajilta.

Atro Leppäsen urakehitys hakee vertaistaan. Hän oli keväällä jopa lähellä MM-kisapaikkaa. Kuva: All Over Press

Sportin suurin pelaajamenetys on Jens Lööke, joka muodosti Holmströmin ja Hjalmarssonin kanssa tehokkaan hyökkäyskolmikon. Lööke iski kahteen viime kauteen yhteensä 29 maalia ja 64 tehopistettä. Hänen pelinsä jatkuvat Ilveksen riveissä. Puolustajista muun muassa Zack Hayes, Reece Scarlett ja Teemu Suhonen jatkoivat matkaansa uusiin maisemiin ja hyökkäjistä Sebastian Wännström ei jatka Vaasassa, minkä lisäksi seuralegenda Erik Riska päätti pelaajauransa viime kauteen.

Uusia pelaajia Sportiin on saapunut etenkin puolustuskalustoon. Takalinjoille jykevyyttä tuo jatkossa Miro Karjalainen ja kiekollista osaamista Otso Rantakari. Karjalaisen osalta kaksi viime kautta ovat menneet lähes kokonaan pilalle loukkaantumisen takia, joten hän hakee nyt ehjää ja tasapainoista kautta. Rantakari palaa Liigaan yhden Saksassa pelatun kauden jälkeen. Hän iski toissa kaudella HIFK:n paidassa 29 tehopistettä keräten tehotilastoon lukeman +15. Näiden lisäksi Sport hankki ruotsalaisen puolustavan puolustajan, Viktor Langin, sekä Lukossa Suomen mestaruuden voittaneen Samuli Piipposen. Hyökkäystä vahvistaa KooKoossa kaksi viime kautta kiekkoillut Linus Andersson, joka tehtaili Kouvolan vuosinaan 31 maalia. Maalilleen Sport värväsi vielä hiljattain HIFK:sta tutun Niilo Halosen, joka pelasi viime kauden Ruotsissa.

Linus Anderssonilla on takanaan 15 ja 16 maalin kaudet KooKoossa. Sportissa hänellä on täytettävänään Jens Lööken saappaat. Kuva: All Over Press

Vaasassa suurin muutos viime kauteen verrattuna on valmentajavaihdos. Hahl aloittaa nyt ensimmäisen kautensa päävalmentajana Liigassa. Toisaalta hän on ollut mukana Sportissa jo muutaman kauden ajan, joten ympäristö on hänelle siinä mielessä jo tuttu. Pelaajistossa on paljon samoja nimiä kuin viime kaudella, mikä luo joukkueelle hyvän pohjan. Viime kauden parhaat pistemiehet jatkavat Sportissa Löökeä lukuun ottamatta, mutta hänen tilalleen tullut Andersson on myös todistanut kykenevänsä koviin maalimääriin. Hahl linjasi, että Sport lähtee tavoittelemaan historiansa parasta kautta ja siihen joukkue tarvitsee ennen kaikkea Svobodan huippuotteita, pakiston varmaa suorittamista ja ruotsalaisten tehoja.

9. JYP

JYPin viime kaudesta ei jäänyt paljoa jälkipolville kerrottavaa. Joukkue oli lupaavalla tiellä päävalmentaja Jukka Rautakorven ja apuvalmentaja Ville Niemisen johdolla. Hieman ennen joulua kaksikko potkittiin kuitenkin JYPistä ulos ja joukkue jatkoi loppukauden ajan Mikko Heiskasen komennossa. Valmentajan vaihduttua JYP hävisi yhdeksän ottelua putkeen, minkä myötä pudotuspelimahdollisuudet käytännössä voitiin kuopata jo silloin. Loppukauteen mahtui reilusti enemmän tappioita kuin voittoja ja lopulta JYP jäi pudotuspeleistä 14 pisteen päähän.

Uuteen kauteen JYP lähtee ruotsalaiskomennossa. Johan Pennerborn siirtyi JYPin päävalmentajaksi kaksivuotisella sopimuksella. Hän on aiemmalla valmennusurallaan toiminut päävalmentajana SHL:ssä Färjestad BK:ssa viisi kautta. Kahden viime kauden ajan Pennerborn on luotsannut ICEHL-sarjassa pelaavaa Graz99ersiä.

Liigassa nähdään ensi kaudella kaksi ruotsalaisvalmentajaa, kun Tapparan Rikard Grönborgin lisäksi Johan Pennerborn saapui valmentamaan Suomeen. Kuva: All Over Press

JYP menetti kaksi erityisen tärkeää palasta viime kauden rosteristaan. Pistepörssin kakkonen Jerry Turkulainen sekä maalipörssin kolmonen Reid Gardiner jättivät Jyväskylän taakseen. Turkulainen oli vuosia JYPin kantavia voimia. Hän lähti ensi kaudeksi hakemaan uusia haasteita Sveitsistä. Maalitykki Gardinerin ura jatkuu puolestaan Kärpissä. Muita JYPistä lähteneitä pelaajia ovat maalivahti Topias Leinonen, puolustajat Anttoni Honka ja Tobias Winberg sekä hyökkääjät Braden Christoffer, Jarkko Malinen, Robert Rooba ja C.J. Smith.

JYPin hankintapuolella on mielenkiintoisia nimiä. Pekka Jormakka palaa JYPiin pelattuaan seurassa viimeksi kaudella 2010-11. Jukureissa uransa uuteen lentoon saanut Jormakka palasi viime keväänä myös Leijonien paitaan MM-jäille. SaiPassa kolmella viime kaudella kovia maalimääriä latonut Valtteri Ojantakanen jatkaa uraansa Jyväskylässä. Pelicansin hopeajoukkueesta JYP värväsi kanadalaisen Nathan Schnarrin, joka pelasi Lahdessa piste per peli -tahdilla. Liiga-kaukaloista tutut Otto Mäkinen ja Tuukka Tieksola siirtyivät myös JYPin riveihin ja ulkomailta JYP naarasi Alex Dostien, joka on tehnyt hurjaa jälkeä Norjassa. Joukkueen pakiston uudet nimet ovat Samuel Jonsson ja Väinö Liikonen.

Pekka Jormakka palaa JYPiin pelattuaan Jukureissa viimeiset kolme kautta. Liigassa hän on edustanut myös Pelicansia ja Tapparaa. Kuva: All Over Press

JYPin maalilla jatkaa tulevallakin kaudella Veini Vehviläinen, joka parhaimmillaan on erinomainen maalivahti. Kapteenina toimiva puolustaja Teemu Eronen on aiemmalla urallaan todistanut pystyvänsä parempaan, mihin hän viime kaudella JYPissä ylsi. NHL-sopimuksen alainen Jesse Pulkkinen on mielenkiintoinen nimi JYPissä, sillä viime kausi oli nuorukaiselta lupaava. Hän joutuu kuitenkin aloittamaan kautensa sairastuvalta. Jere Lassila pelasi niin ikään erinomaisen viime kauden ja häneltä on lupa odottaa entistä parempia ja valmiimpia esityksiä kaukalossa, mutta myös hänen kauden aloituksensa viivästyy loukkaantumisen vuoksi. Kokeneella Juuso Puustisella on allaan 23 maalin kausi, joten 36-vuotiaalla hyökkääjällä on edelleen iso rooli tuloksenteossa.

Liigassa uusien valmentajanimien kohdalla on aina ilmoilla kysymysmerkkejä, niin on myös Pennerbornin kohdalla. Hänellä on kuitenkin käytössään kohtuu hyvä pelaajamateriaali höystettynä vahvoilla yksilöillä. JYPille on tärkeää, että Vehviläinen antaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa joka ilta. Vaikeasta viime kaudesta huolimatta JYP pelasi vahvaa ylivoimaa, toki ennen kaikkea Turkulaisen, Gardinerin ja Sami Nikun johdolla. Joukkueessa on kuitenkin nytkin useampi potentiaalinen 20 maalin mies. JYP on tehnyt monella osa-alueella muutoksia, jotka siivittävät sen ensi kaudella parempaan lopputulokseen verrattuna viime kauden sekoiluun.

LUE MYÖS