Montreal Canadiensin riveihin kesällä Columbus Blue Jacketsista siirtynyt Patrik Laine sai ikäviä uutisia. Suomalainen tähtihyökkääjä loukkasi polvensa Toronto Maple Leafsia vastaan pelatussa harjoitusottelussa ja on sivussa peleistä jopa tammikuulle asti.

Laineen uraa ovat varjostaneet lukuisat loukkaantumiset viimeisten kausien aikana. Neljän edellisen kauden aikana NHL:n kesän 2016 varaustilaisuudessa toisena pelaajana varattu tamperelaishyökkääjä on saanut tilille vain vaivaiset 175 ottelua. Näissä on syntynyt 66 maalia ja yhteensä 141 tehopistettä.

Lainetta on suomalaisessa jääkiekkomediassa käsitelty joskus kovinkin ottein, mutta samalla myös silkkihansikkain. Loukkaantumiset ovat osa lajia ja niitä sattuu, mutta jääkiekkofaneja polarisoivan Laineen kohdalla loukkaantumiset ovat olleet viime vuosina arkipäivää.

Tamperelaishyökkääjän ainut hidaste ei ole ollut loukkaantumiset vaan yleinen peli-ilme päästyään kaukaloon. Siinä missä hyökkääjä oli tulokaskausillaan vielä nuorena pelaajana Tappara todella räjähtävä, sähköinen ja ketterästi liikkuva isokokoinen maalintekijä, niin viime vuosina tilanne ei ole enää ollut sama.

Laineen reaktiokyky kaukalossa on laskenut merkittävästi ja kaikki on osaltaan vaillinaisen luistelun syytä. Kun luistelu sakkaa, niin pienessä tilassa liikkuminen ja mahdollinen suunnanmuutospeli on vaikeaa. Lisäksi b-pisteen kaarelta ei ylivoimalla tehdä yhtään maalia, jos syöttömahdollisuutta ei puolustajalle tai peliä tekevälle keskushyökkääjälle tarjota.

Kun Laine saa polvivaivansa kuntoon ja pääsee takaisin kaukaloon, niin luisteluun hyökkääjän pitää ensisijaisesti keskittyä todella tarkasti. Ilman merkittävää parannusta terien päällä on turha kuvitella, että jokaisessa vaihdossa hieman nopeutuva NHL-jääkiekko, pitäisi enää Lainetta mukana kyydissään.

Suomalaishyökkääjän henkilökohtainen taitotaso ei ole sitä luokkaa, että NHL:ssä pystyy tekemään suorilta jaloin ja vain toisten avustuksella 30 maalia kaudessa. Siinäkin hyökkääjä on onnistunut vain kolmesti eikä kertaakaan 2020-luvulla, vaikka Laineesta on puhuttu maailmanluokan maalintekijänä.

LUE MYÖS